Het coronavirus en adviezen voor transplantatiepatiënten
Gepubliceerd op 13 maart 2020
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de wereldwijde uitbraak met het coronavirus een pandemie genoemd, die tot de virale longontsteking COVID19 kan leiden.
Het precieze beloop in Nederland en de mogelijke gevolgen van dit virus bij transplantatiepatiënten zijn nog niet duidelijk. Patiënten met afweeronderdrukkende medicatie na een orgaantransplantatie zijn mogelijk extra vatbaar voor de gevolgen van een coronavirusinfectie.
De Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS), de Nederlandse Transplantatie Vereniging (NTV) en de gezamenlijke transplantatiecentra hebben dagelijks overleg en houden de ontwikkelingen goed in de gaten.
Samen hebben ze aan de hand van de actuele situatie op 13 maart 2020 onderstaande adviezen opgesteld.
Het is belangrijk om deze adviezen goed op te volgen.
Bij koorts
Als u koorts heeft, dient u te handelen zoals u gewend bent na transplantatie. Bij koorts boven 38 graden is het advies altijd om contact op te nemen met uw behandelend specialist.
Heeft u een koortsgevoel, of verhoging (T>37.5 graden), verkoudheidsklachten zoals hoesten en keelpijn of heeft u contact gehad met een persoon met het coronavirus, neem dan altijd eerst contact op met uw behandelaar voordat u naar het ziekenhuis komt. Samen met de behandelaar kan worden afgesproken om:
- Het thuis nog even aan te zien
- Een coronavirusinfectie uit te laten sluiten door de GGD
- Beoordeling in het ziekenhuis
Wat is het advies ten aanzien van buitenlandse reizen?
- Buitenlandse reizen worden afgeraden.
Wat zijn de algemene leefregels om besmetting te voorkomen?
De adviezen die u de afgelopen tijd al heeft kunnen vernemen via het RIVM worden door ons van harte ondersteund:
- Was geregeld uw handen met warm water en zeep, gedurende 20 seconden.
- Nies in uw elleboogplooi.
- Gebruik papieren zakdoekjes die u na gebruik weggooit.
- Schud geen handen.
- Werk thuis indien mogelijk.
Daarnaast adviseren wij dringend om:
- Drukke bijeenkomsten zoals sportwedstrijden, bioscoop, theater, bruiloften, begrafenissen, feestjes, sportscholen en niet-spoedeisend ziekenhuisbezoek te vermijden, zoals bezoek van een zieke uit uw omgeving.
- Contact met mensen in uw omgeving die hoesten of andere klachten hebben passend bij een virusinfectie te vermijden. Dit geldt ook voor naaste familieleden.
- Een alternatief voor het openbaar vervoer zoals trein en bus te zoeken, zeker tijdens spitsuren.
- Voor de laatste informatie dagelijks de site van het RIVM te raadplegen.
Is het verstandig te stoppen met mijn afweeronderdrukkende medicijnen?
Stop niet met uw afweer onderdrukkende medicijnen! Uw orgaan kan hierdoor afgestoten worden. Het gebruik van afweeronderdrukkende medicijnen zal uw kans op een besmetting niet verhogen. Hiervoor zijn de hygiëneregels van het RIVM veel meer van belang.
Als u eenmaal besmet bent, wordt samen met uw behandelaren van het transplantatiecentrum gekeken naar de beste behandeling.